söndag 23 november 2008

Vinterbad

Han vinterbadar. Varenda vecka, oftast på fredagarna berättade han när vi träffades idag.

Funderar skarpt på om det inte är något för mig. När jag läser om att endorfiner frigörs, får bättre humör, kanske lägre blodtryck ja, då är längtan stor, riktigt stor.

Sagt av en vinterbadare:
Ja, vi som ägnar oss åt det här får en otrolig kick, en salig lyckokänsla. Man mår bra, helt enkelt – vilket ju är bra för hälsan. Det gör kanske inte att man lever längre, men livslängden påverkas ju heller inte av motion och idrott. Vid vinterbad utsöndrar kroppen adrenalin, flyktens hormon, och endorfin, som ger oss välbehagskänslor. Puls, hjärtfrekvens, andning och blodtryck ökar och man känner vällust. Efteråt.

När jag googlade hittade jag följande:
När en vinterbadare utsätter sin kropp för det iskalla vattnet, frigörs ett fyrverkeri av så kallade endorfiner, som är kroppens eget morfin. Endorfiner har en generellt smärtstillande effekt, som i regel håller i sig i två till fyra timmar. Det gör att kalla dopp har en positiv effekt på flera smärtsamma åkommor. Dessutom fungerar endorfiner antidepressivt, vilket gör att vinterbadande helt enkelt förbättrar humöret och kan dämpa lättare depressioner.

Läs Torgnys blogg om vinterbad. 5 grader i vattnet och i luften 0 grader, spännande att han tycker det är fantastiskt. Att det ger en kick.
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.4695261

Inga kommentarer: