söndag 16 november 2008

Myter


En nära vän till mig tror inte att någon har varit på månen.
En annan säger att Humlan kan egentligen inte flyga.
Läste lite intressant fakta idag om myter, kul eller hur?
MYTEN: Blixten slår aldrig ner på samma ställe två gånger.
SANNINGEN: Blixten slår oftare ner på vissa ställen än andra – ett exempel är byggnader som är betydligt högre än sin omgivning.
UPPKOMST: Troligtvis kommer sig myten av att det är så osannolikt att blixten träffar samma person två gånger.

MYTEN: Humlan kan inte flyga….Humlan har så dåliga aerodynamiska egenskaper att den inte kan flyga. Men det vet inte humlan om, så den flyger ändå. I en mildare variant lyder myten att ingen riktigt vet hur det kommer sig att humlan kan flyga
SANNINGEN: Humlan kan flyga. Sedan ett tiotal år tillbaka vet man även hur det går till.
UPPKOMST: Det var först relativt nyligen som man helt förstod alla viktigare mekanismer bakom humlans och andra insekters flygförmåga. Fram till dess var den mildare varianten av myten sann. Att det är just humlan som har beskyllts för att ha bristande flygkunskaper beror troligtvis på att den är så bullig och tung och har små vingar. Det verkar rimligt att den inte borde kunna flyga.

MYTEN: Bemannade månlandningar har inte ägt rum.
SANNINGEN: Nasa genomförde under­ åren 1969-1972 sex lyckade bemannade månlandningar.
UPPKOMST: Det verkar faktiskt som att teorier om att månlandningarna var bluff dök upp redan innan de ens skett. Exakt varifrån de kom är svårt att säga. De har sedan förkommit i flera böcker och filmer­. Se till exempel http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_moon_landing_hoax_accusationsför mer information.

Inga kommentarer: