lördag 4 oktober 2008

Medmänniska


Varför får de som skriver om inredning och kläder så många kommentarer på sina bloggar? Den frågan ställde min vän när vi pratades vid i telefon idag. När det skrivs om det som är ”innanför” det som kanske är viktigast i livet, kommenterar få. Kanske är det enklare att kommentera skor, byxor, nya lampor och ett nytt badrum? Ska nog ta några bilder på ny inredning, nya kläder som inköps – kanske blir min blogg mer aktiv då. Vem vet?
Visste du att godhet faktiskt lönar sig? Vetenskapliga studier säger:

”När vi är generösa aktiveras ett njutningscentrum i hjärnan som gör att vi får en lustupplevelse av att behandla andra människor väl. Det handlar om samma njutningscentrum som aktiveras av god mat, sex eller narkotika. Vi blir också mer skickliga och produktiva om vi bemöts av generositet.”
Visst är forskning intressant! Mycket roligare än att prova kläder! En golfrutig tröja, en svart-lila-benvit klänning med svarta stövlar blev inköpt idag. Byter nog det mesta på måndag, är jag underlång eller….? Nyttigare att ge än att äta mycket god mat, definitivt nyttigare än att använda narkotika men jag aktiverar nog gärna njutningscentrat med både att ge och att ha sex. No more comments.

Kul läsning ur forskningen:
”Ett exempel är den undersökning där man gav en kaka till hälften av studenterna som satt och läste på ett universitetsbibliotek, medan resten av studenterna inte fick någon kaka. När man en stund senare skickade fram en annan student som bad om hjälp visade det sig att de som hade bemötts med generositet i form av en kaka var mer benägna att hjälpa sin medstudent. Samtidigt blir vi också mer skickliga och produktiva om vi bemöts av generositet. I en undersökning visade det sig att läkare som hade fått en liten karamell var bättre och snabbare på att ställa diagnos på patienter, samtidigt som de var mer kreativa och hade mindre förutfattade meningar än läkare som inte hade fått någon karamell.”

Stefan Einhorns bok medmänniska innehåller många sanningar om ovanstående. Vad är det att vara medmänniska och vad är viktigt i livet.
Två goa samtal idag var mer värda än både nya lampor, nya kläder och ett ganska nyrenoverat badrum. Ska nog jobba om min frukostföreläsning till nästa lördag. Tack för nya tankar idag syrran ,om att vara medmänniska, och tack Helen för att du alltid gör mig glad, även om livet är omänskligt tufft för dig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är alltid lika roligt att prata Ewa..
Ang. de andra blogg sidorna vi pratade om... så är det betydligt roligare att få tankarna att snurra vidare när man läser nåt som är lite mer djupare än det matriella...
Men man omvärderar ju saker och ting i livet, lite kanske va ´ man "är" och vad som sker, på gott och ont-mest gott tycker jag.
Stor kram och tack igen för de underbara blommorna !!
Helen