lördag 4 oktober 2008

Läs du som har problem med fetma, ni andra hoppar över detta inlägg

SVD 30 sept 08
Intresset för ett samband mellan vår enorma bakterieflora i tarmarna och övervikt tog rejäl fart när amerikanska forskare kunde påvisa att sammansättningen av bakterierna skiljde sig åt mellan feta och smala människor. Tidigare hade detta fenomen setts och studerats främst hos råttor och möss.– Den främsta skillnaden var att en viss typ av "snälla" godartade bakterier fanns i mindre mängd hos de överviktiga, säger Fredrik Bäckhed, en av världens ledande experter på denna forskning och verksam vid Wallenberglaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Teorin är att dessa förändringar kan bero både på ärftlighet och på miljöpåverkan och att de påverkar hur näringsämnen i kosten bryts ned. Den fetmaassocierade sammansättningen av bakterierna skulle kunna leda till att till exempel kolhydrat i ökad omfattning lagras in som fett i kroppens fettvävnad och andra negativa förändringar.
Försök på möss utan tarmflora som tillfördes tarmbakterier från "vanliga" möss resulterade i att de ökade kroppsvikten med 60 procent.

Med ett hånfullt leende sa hon att hon föraktade feta människor. Att de inte hade karaktär. Åt inte rätt, motinerade inte och var allmänt slöa. Jag ville bara skrika! Äta rätt, motionera är viktigt och betydelsefullt men alla blir inte mannekänger ändå!

Inga kommentarer: