onsdag 2 juli 2008

Om skyddsnätet inte fungerar

Idag, den 1 juli. träder en ny sjukförsäk-ring i kraft. Efter tre månader "ska det prövas om den sjuke har tillräcklig arbets-förmåga för att sköta andra uppgifter hos sin arbetsgivare". "Efter sex månader ska Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen pröva om den sjuke kan söka andra jobb på arbetsmarknaden.” "Efter ett år kan den sjuke ansöka om förlängd sjukpenning. Ersättning blir då 75 % i högst ett halvår ytterligare. Eller ett nej till fortsatt sjukpenning...."

Det är bra att arbeta, det tror jag. Att känna sig behövd. Att ha en meningsfull sysselsättning. Jag tror att det finns människor som är förtidspensionärer eller långtidssjukskrivna som kan pröva annat jobb och det kan funka alldeles utmärkt.

Men jag är rädd för att den nya försäkringen gör att en del människor inte orkar leva, inte orkar med pressen, inte orkar be om hjälp...vad händer då?

Att sjuka människor hanteras hårt och okänsligt. Det får inte ske. Hoppas att någon tänkt på det. Någon som bestämmer....

1 kommentar:

Fotograferande Maria sa...

Hej Ewa! Saknar Gullbranna redan. Nu är ni på bild i min blogg du och Magnusi hop med världens sötaste hund. http://bp0.blogger.com/_YXlWo0f-hCk/SHNYuIufl6I/AAAAAAAACNw/QtsbYUKp6w0/s1600-h/IMGP6092+copy.jpg
Kram / Maria